- God kunskap och tillgång till teknik samt kapital.
- Effektivt näringsliv, vilket resulterar i att en mindre del av arbetskraften läggs på jordburk och industrin (ca 10% av befolkningen arbetar inom jordbruket, och ca 20-30% av befolkningen arbetar inom industrin). Resten jobbar med olika tjänster, exempelvis inom handel, utbildning, vård och liknande.
- Industrin i de rika länderna hade tidigare stort beroende av råvaror och energi, detta har nu i stället gått till att man är beroende av modern teknik och personal som har hög kunskap.
- Större delen av jordens resurser används upp av de rika länderna.
- Man förbrukar mycket energi i form av kol och olja, vilket bidrar till växthuseffekten.
- Man använder stora mängder papper, metaller och vatten. Masskonsumtionen hotar miljön på flera olika sätt.
- De i rikare länder har högre levnadsstandard än de som level i fattigare länder. Man äter 2 till 3 gånger så mycket och använder tio gånger så mycket energi per person i de rikare länderna.
- Medellivslängden i de rikare länderna är runt 20-30 år längre än den är i fattigare länder.
- Alla barn får gå i skolan och det finns bra utbildning.
- Runt 95% av alla vuxna kan läsa och skriva i de rika länderna. Detta innebär att analfabetismen är låg i de rika länderna.
- Sjukvården kan nästan alltid hjälpa de sjuka i de rika länderna.
Vad är typiskt för ett u-land?
- Alla fattiga länder har problem med fattigdom och ojämlikhet. Dock finns det vissa rikare grupper i u-länderna.
- Fattiga länder har en stor befolkning som till större delen består av unga personer, detta skapar press på skolor och arbetsförmedlingar.
- Alla har inte möjlighet att gå en längre utbildning, och i flera väldigt fattiga länder får vissa barn inte ens lära sig läsa och skriva.
- Över 50% av befolkningen jobbar med jordbruk, som inte är en effektiv inkomstkänsla eftersom de fattiga länderna inte har de rätta verktygen och den rätta tekniken för att göra jordbruket effektivt.
- I u-länder har man dålig infrastruktur, vilket leder till att utvecklingen av industri och handel går långsammare framåt.
- Sjuvården i u-länder är i de flesta fallen väldigt dålig, p.g.a. låg utbildning och dålig kunskap. Detta leder till att fler dör i infektioner och spädbarnsdödligheten är hög.
- Fattiga länder leds ofta av en diktator, ett enda parti eller en militärgrupp. Detta gör så att ledaren/ledarna blir rikare medan befolkningen förblir fattig.
- Många fattiga länder har tvingats utså längre strider och krig. Detta gör så att mycket av landets pengar går till att reparera skador eller betala krigsskulder. Strider och krig leder ju såklart till att folk dör, vilket leder till mindre arbetskraft i landet.
Vad finns det för samband mellan fattigdom, ohälsa och faktorer som befolkningstäthet, klimat och naturresurser?
När ett fattigt land tvingas genomgå en naturkatastrof eller liknande behöver staten lägga ner extremt mycket pengar på att reparera skador, hjälpa skadade och sedan börja bygga nya hus med mera för att ge skydd åt de som förlorat sina hem i jordbävningen.
Befolkningstäthet är också något som leder till fattigdom eftersom människor som bor tätt löper större risk att bli smittade av sjukdomar, detta eftersom hygienen ofta är mycket sämre i fattiga, tätbefolkade länder.
Har landet dåligt med naturresurser så leder det till att landet inte har en naturlig inkomstkälla. Det är tack vare naturresursen olja som vissa länder i mellanöstern har blivit väldigt rika.
Förklara sambandet mellan sårbarhet och fattigdom.
I världens mer rikare länder så finns det alltid resurser för att förebygga och planera inför en eventuell naturkatastrof. Däremot så har de fattigare länderna alldeles för lite pengar för att lägga ner dem på planering inför naturkatastrofer.
Dessutom så finns några av världens fattigaste länder just på sådana ställen där naturkatastrofer ofta inträffar. I fall naturkatastrofer ofta inträffar så behöver staten konstant lägga pengar på att reparera och hjälpa skadade, vilket blir ännu en anledning till att landet har dåligt med pengar.
I vilka former ges bistånd till fattiga länder?
Bistånd är när ett rikare land ger någonting till ett fattigt land för att försöka skynda på utvecklingen i landet. Biståndet kan vara allt från hälsovård och utbildning genom att bygga sjukhus och skolor till teknik till industrin och jordbruket. Vissa fattiga länder tar även lån från rikare länder. Dessa lån måste senare betalas tillbaka. Detta är exempelvis någonting Somalia har gjort, vilket ledde till att Somalia nu har en utlandsskuld på över 3 miljarder amerikanska dollar.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar