onsdag 16 november 2016

Laboration - Ta ut DNA ur en kiwi

Min laborationsrappport från vår laboration om att ta ut DNA ur en kiwifrukt.

Uppgift

Ta fram rent DNA från cellerna i en kiwi.

Syfte

Syftet med uppgiften är att lära sig hur DNA ser ut och framförallt hur man faktiskt tar ut DNA ur (i det här fallet) en kiwifrukt. Syftet är också att lära sig mer om hur man laborerar och hur man skriver en labbrapport.

Hypotes

Jag tror att det kommer gå att ta ut DNA:t ur kiwi-frukten eftersom frukten är en levande sak. Alla levande saker är uppbyggda av celler och i alla celler finns DNA. Jag tror att DNA:t kommer se ut som små tunna strängar.

Material/utrustning


  • 1/2 mogen kiwifrukt.
  • Diskmedel
  • Koksalt
  • Kyld T-röd med 95% alkoholhalt
  • 2 större bägare
  • 1 mindre bägare
  • Tratt
  • Filterpapper
  • Sked
  • Tandpetare
Riskbedömning

Under laborationen använde vi T-röd som är en typ av sprit med väldigt hög alkoholhalt, 95% för att vara exakt. T-röd är därför mycket brandfarligt och kommer det i kontakt med minsta gnista så tar det fyr direkt. Man ska därför vara försiktig och se till att den inte kommer i kontakt med eld. Det är också livsfarligt att få i sig T-röd och därför har den kräkmedel i sig som gör att så att du kräker upp vätskan direkt. Får man T-röd i ögonen lär det också svida en hel del, så därför är det viktigt att tvätta sina händer efter laborationen. 

Under laborationen använde vi ju också kiwifrukter. Det är sedan länge känt att många människor får allergiska reaktioner mot kiwi, och man ska därför vara uppmärksam i fall det börjar klia någonstans eller något känns fel. 

Utförande

1. Först gröpte vi ur en kiwifrukt och lade fruktköttet vi fick fram i i en stor bägare. Vi mosade fruktköttet tills vi hade en större mängd fruktsaft i bägaren. 
2. I den andra bägaren mätte vi upp 10 kvadratcentimeter diskmedel. Vi spädde sedan ut det med så pass mycket vatten att vi hade en blandning på 100 kvadratcentimeter. 
3. Vi hällde sedan det utspädda diskmedlet över den mosade kiwin. Det var viktigt att hälla exakt så mycket att fruktköttet täcktes av diskmedel.
4. Vi tillsatte sedan 3 gram koksalt och rörde om väl.
5. Vi filtrerade sedan blandningen genom ett filter i en tratt. Filtratet samlades sedan i en ny och ren bägare.
6. Vi skulle sedan uppskatta filtratets volym och, med hjälp av en pipett, droppa en lika stor mängd T-röd över blandningen.
7. När detta var klart så såg vi vita strängar av DNA flyta upp i blandningen. Vi tog upp dem med en tandpetare.
8. Vi lade sedan DNA:t på ett objektglas och lade ett täckglas över. Vi analyserade sedan DNA:t i ett mikroskop.

Resultat

När man försiktigt droppade ner T-röd kom DNA:t fram mellan skiktet av T-röd och blandningen. När man sedan kollade på DNA:t i mikroskop såg man DNA:t i formen av prickar.

Slutsats

Min hypotes stämde väl med resultatet. Jag gissade på att vi skulle lyckas se DNA:t eftersom en kiwi är ett levande ting, och att vi skulle se DNA:t i formen av små tunna strängar, dock med en ej specificerad färg. Enligt vad vi lärt oss under lektionstid så ser DNA ut som små spiraler, dock såg vi aldrig DNA:t så, utan endast som små prickar (i mikroskopet). Det är möjligt att man hade lyckats se spiralerna i fall man hade haft ett bättre mikroskop.

En cells kärna består av fettmolekyler, och eftersom diskmedlets vardagliga uppgift är att lösa upp fett fungerade det alldeles utmärkt för att lösa upp cellen och få DNA:t att visa sig. DNA:t kan helt enkelt veckla upp sig tack vare att inte längre är bunden till cellens kromosomer.

När vi hällde över T-röd var det ett sätt att skapa ett skikt ovanför kiwi- och diskmedels-blandningen. Detta för att lättare kunna plocka upp DNA:t ur bägaren.

Felkällor

Vårt egna resultat blev rimligt, men det fanns en del saker som hade kunnat gå fel under vår laboration.


  • Mängden koksalt att använda var indikerat som tre gram. Problemet med detta var att vi inte hade någon våg i laborationssalen och vi fick därför gissa oss till hur mycket salt vi skulle använda. Detta hade helt enkelt kunnat lösas genom att använda en våg. 
  • En annan felkälla är att en av stegen för utförande var att "uppskatta filtratets volym" vilket så klart kan gå fel. En viktig aspekt i att lösa detta utan att riskera att man misslyckas med laborationen är att man tar det lugnt och absolut inte stressar sig igenom laborationen.
  • En del var också oförsiktiga när de skulle ta upp DNA:t ur bägaren med hjälp av en tandpetare. Risken är att man förstör DNA:t och då blir det rätt svårt att analysera korrekt. Även denna felkälla går att undvika genom att ta det lugnt och inte stressa igenom laborationen. 

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Rättigheter och Rättsskipning - Repetion och Reflektion

Resonera kring vilka fördelar en frivilligorganisation som arbetar för de mänskliga rättigheterna (t.ex. Röda Korset) kan ha jämfört med en ...