fredag 23 september 2016

Sammanfattning av text om könsceller och cellandning

Cellandning i andra celler

Vanlig cellandning fungerar lite annorlunda jämfört med cellandning i könscellerna. Först bildas två nya celler som kallas dotterceller. Eftersom dottercellerna måste ha lika många kromosomer som modercellen måste kromosomerna fördubblas innan cellandningen. Därför ökar kromosomerna, från 46 till 92.

I cellkärnan ligger kromosomerna huller om buller och syns därför inte. Däremot, precis innan cellandningen sker så drar DNA-molekylerna ihop sig, vilket resulterar i att du kan se dem med ett mikroskop.

Könscellerna

Från början trodde man att arvet fanns i blodet. Detta lever fortfarande kvar i dagens samhälle då man säger att man har ett "blodsband" med någon man är släkt med. Dock så stämmer inte detta då vi nu vet att arvet finns i könscellerna, det vill säga äggceller och spermaceller.

Det speciella med könsceller är att de inte bildas på samma sätt som vanliga celler. Könscellernas celldelning kallas reduktionsdelning och fungerar på så sätt att kromosomerna minskar i stället för att ökas. Kromosomerna minskar i antal från 46 till 23. Detta innebär att när ägget sen befruktas så blir det totalt 46 kromosomer, 26 från pappan och 26 från mamman.

När en spermiecell och en äggcell möts så bildas en ny människa, som bara är en cell från början. Cellen kommer sedan att fortsätta dela sig tills den har blivit en hel människa.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

2 kommentarer:

Rättigheter och Rättsskipning - Repetion och Reflektion

Resonera kring vilka fördelar en frivilligorganisation som arbetar för de mänskliga rättigheterna (t.ex. Röda Korset) kan ha jämfört med en ...