tisdag 27 oktober 2015

Mindstorms Robotar

Under veckorna som vi arbetade det med Lego Mindstorms-robotarna hade vi uppgift att dokumentera detta i sex till 20 inlägg på bloggen. I detta inlägg kan man lästa om de tio stycken första uppgifterna i "standardpaletten" i Mindstorms NXT.



Uppgift 1 (Spela Ljud): Den första uppgiften heter "Spela Ljud" och går helt enkelt ut på att man får själva datorn på roboten att spela upp ett ljud. För att göra detta sätter man ut et så kallat "Ljud-block" i programmeringsraden. Ljud-blocket visar helt enkelt datorn på roboten att den ska spela upp ljudet som man sedan väljer nere i menyraden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uppgift 2 (Använd Display): Den andra uppgiften heter "Använd Display" och den ger en kort och gott möjligheten använda den lilla displayen på ovansidan av datorn som sitter på roboten. Även här väljer du exakt vad datorn ska visa genom en nedrullningsmeny som kommer upp så fort du markerar "Display-blocket" som används för att få roboten att på något sätt använda displayen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uppgift 3 (Kör Framåt): Den tredje uppgiften heter "Kör Framåt" och den är en av de viktigaste blocken eftersom man lär sig hur man får roboten att köra i en riktning. Denna uppgift är så klart grunden för många andra och viktiga uppgifter. Exempelvis "Parkeringsplats" och "Följ En Linje". För att använda kör-funktionen använder man "Kör-blocket". I menyn som kommer upp när man markerar blocket finns flera funktioner, exempelvis Riktning där man väljer i vilken riktning din robot ska köra, Styrka där man väljer hur starkt/snabbt roboten ska ta sig framåt och Varaktighet där man väljer hur länge roboten faktiskt ska köra. Denna funktion kan väljas i enheterna Obegränsat, Sekunder, Grader och Rotationer. I denna första uppgift väljer man valfri Varaktighet och Styrka, men väljer Riktningen framåt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uppgift 4 (Kör Bakåt): Den fjärde uppgiften heter "Kör Bakåt" och innehåller samma saker som "Uppgift 3 (Kör framåt)" men att man i stället ställer in Riktningen på "bakåt".
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uppgift 5 (Accelerera): Den femte uppgiften heter "Accelerera" och är den första uppgiften där man använder sig av flera programmerings-block, i det här fallet två. Anledningen till att man använder två block är för att man måste ändra farten på robotens hjul mitt i programmeringen. Man sätter som sagt ut två block, båda två är "Kör-block". På båda två är varaktigheten frivillig, men Riktningen ska vara framåt och styrkan lägre på det första Kör-blocket än på det andra. På så sätt ser det ut som om roboten först kör en sträcka hyfsat långsamt och sedan accelererar och kör snabbare nästa sträcka.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uppgift 6 (Sväng I Båge): Den sjätte uppgiften heter "Sväng I Båge" och den går ut på att man ska få roboten att svänga i en båge. Detta är första gången som man använder funktionen att svänga. För att göra detta använder man som vanligt "Kör-blocket" men drar mätaren under Styrning antingen åt höger eller vänster. På så sätt kör hjulen åt det hållet man valt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uppgift 7 (Kör Runt En Punkt): Den sjunde uppgiften heter "Kör Runt En Punkt" och går ut på att man ska få roboten att köra i väldigt små cirklar runt en ospecifik punkt. Man utför detta genom att använda ett Kör-block och välja den absolut skarpaste svängen på skalan, och sedan välja varaktigheten Obegränsat. På så sätt kommer roboten att fortsätta svänga i en skarp sväng i all oändlighet och få det att ser ut som om den kör i små cirklar.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uppgift 8 (Kör I En Fyrkant): Den åttonde uppgiften heter "Kör I En Fyrkant" och går ut på att man får roboten att köra i en rät fyrkant om och om igen. Uppgift åtta är den första uppgiften som använder sig av "Loop-blocket" som är ett block som gör att allt som är innanför det repeteras under en tid man väljer själv. Innanför loopen sätter man i det här fallet två stycken "Kör-block". I det första kör-blocket väljer ändrar man ingenting, vilket innebär att roboten kommer köra framåt under en mycket kort tid. I det andra kör-blocket väljer man att roboten ska svänga åt vänster så skarpt som möjligt. När man gjort detta måste man välja hur många gånger detta ska repeteras. För att får roboten att göra en fyrkant väljer man fyra gånger eftersom det är fyra hörn i en fyrkant.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uppgift 9 (Mitt Block 1): Den nionde uppgiften heter "Mitt Block 1" och visar att man kan spara egna block och använda dem senare. Exempelvis kan man göra ett "Kör I En Fyrkant-block" så att man slipper göra om hela programmeringen till det och i stället bara lägga in ett block.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uppgift 10 (Parkeringsplats): Den tionde uppgiften heter "Parkeringsplats" och den är ett test på allting som man lärt sig under de tidigare uppgifterna. Det enda som är nytt är at man använder "Vänta-blocket" som gör så att programmeringen väntar X antal sekunder innan den fortsätter till nästa steg.

torsdag 22 oktober 2015

English - Kangaroo Island (Australian Attractions part 2)

This is a video that me and Lukas created. It's about Kangaroo Island, which is a tourist attraction in Australia. 

torsdag 15 oktober 2015

Idrotts reflektion

1. Den första gången vi sprang rundan hade jag väldig otur eftersom jag fick väldigt mycket håll, och det enda som hjälpte var att sluta springa. Därför kom jag på en mycket dålig tid med tanke på hur lång rundan var, tiden var 19 minuter och 28 sekunder. Efter det att jag sprungit den rundan var jag ganska nere på grund av tiden, men satte som mål att jag skulle springa under 17 minuter.

Den andra rundan gick mycket bättre än den tredje, och jag lyckades springa på 14 minuter och 15 sekunder. Detta var så klart mycket bättre än väntat och det berodde troligen på att jag inte hade lika mycket håll som förra gången (fortfarande lite grann) och dessutom sprang tillsammans med Tamim och Dominik, som båda har väldigt bra kondition. Därför antar jag att de båda pushade mig till att göra så gott jag kunde, under omständigheterna att jag hade håll igen. Efter den andra rundan sa jag till mig själv att jag egentligen kunde mycket bättre, och satte därför målet att springa under 13 minuter.

Den tredje rundan gick absolut bäst där jag sprang på tiden 12 minuter. Jag hade inget håll denna gången och det är troligtvis därför jag klarade av att springa så bra som jag gjorde.


2. Ja, jag antar att min kondition har förbättrats under dessa veckor eftersom jag presterat bättre för varje gång jag sprungit. Jag har också märkt skillnad när jag tränar på fritiden. Jag orkar mer och orkar längre, vilket såklart är ett tydligt tecken på kondition. I bland går jag ut och springer på fritiden och de gångerna jag gör det så brukar jag tycka det är rätt jobbigt, men på senaste tiden har jag känt att det var lättare. Så kort och gott har min kondition förbättrats.


3. Jag har mestadels dokumenterat det som vi gjort på idrotten i skolan, men jag har också jobbat på fritiden, mestadels två gånger i veckan. På fritiden har jag både tränat på Gerdahallen i lund och varit ute och sprungit min vanliga runda ute på Gunnesbo mosse. Det har gått bättre att springa för varje vecka som går tack vare att min kondition har ökat och blivit bättre.


4. Jag tyckte det var helt okej att skriva träningsdagbok eftersom det fick en att tänka igenom vad man faktiskt gjort under träningen och fick en att börja reflektera över vad som var positivt och negativt med träningen. Jag tycker att något som var lite negativt var att vi gjorde det under en sådan lång tidsperiod. Det tog lite mycket tid, men jag förstår att vi var tvungna att göra det eftersom det är underlag till bedömning i idrott.


5. Jag skulle säga att jag har förändrat min träning något under dessa veckor. Jag säger så eftersom jag har fortsatt att träna på Gerdahallen som vanligt, men har också sprungit mer än vanligt. Tidigare har jag bara valt att springa ett par gånger i månaden, men eftersom vi hade vår konditions träning under dessa veckor så har jag valt att springa fler gånger för att förbättra min kondition så mycket som möjligt.


6. Jag skulle säga att den största fördelen med att vara vältränad och ha bra kondition är att du orkar längre. Till exempel om du har en hund så orkar du gå ut längre med den i fall du har bra kondition. I fall du ska flytta klarar du också av att bära sakerna och behöver få hjälp av en flyttfirma. Det är också bra att ha bra kondition om man till exempel missar en buss. Då kan man antagligen gå eller cykla till det stället man skulle, i alla fall om det ligger inom ett rimligt avstånd. Detta har hänt mig ett par gånger och då har det löst sig genom att cykla, vilket både går snabbt och är bra för konditionen.


7. Jag kommer träna som vanligt i fortsättningen, med två gånger i veckan på Gerdahallen och springa ett par gånger i månaden, detta är främst för att det är på väg att bli mycket kallare ute och då passar det inte riktigt att vara ute och springa, jag tycker också egentligen att det är ganska tråkigt att vara ute och springa, jag antar att jag tycker det är tråkigt för att det ganska enformigt och att man rätt snabbt blir uttråkad.


8. Konditionsträningen har över huvud taget varit rolig. Vi har haft varied träning, alltifrån ren löpning till lagsporter som den som kallades skidskytte. När man varierar sin träning blir det automatiskt roligare eftersom man inte gör samma saker om och om igen. Jag tyckte det var ganska roligt att springa, vilket jag inte brukar tycka, som tidigare sagt. Jag tror att jag tyckte det var roligt eftersom vi hade satt upp tidsmässiga mål att slå. Det gjorde att det fanns ytterligare ett syfte med löpandet och att man blev mer motiverad till göra sitt absolut bästa. Tyvärr minns jag inte särskilt många av de andra konditions övningarna vi gjorde, men jag minns att vi gjorde en som kallades "skidskytte" och den gick ut på att man skulle kasta sandpåsar i en liten låda, helst så många som möjligt. Vi testade olika versioner av detta, en där man fick springa samma antal extravarv som antalet påsar man missade, en där man nästa person fick springa samma antal extravarv som antalet påsar föregående person missade och till sist en version där man fick springa ett par extravarv innan man fick kasta påsarna. Meningen med övningen var att visa oss att det är oerhört svårt att koncentrera sig när man är trött efter att ha sprungit eller gjort nånting annat krävande för konditionen.

När det gäller orienteringen är jag väl hyfsat nöjd. Jag fick en rätt så dålig tid, i alla fall jämfört med de andra, och det känns ju aldrig bra när det blev så. Anledningen till att vi fick en så pass dålig tid beror troligtvis på två faktorer. Den ena är att jag fick håll på grund av ganska dålig kondition, och den andra är att vi läste kartan fel två gånger. Jag tror att jag kan förhindra den första faktorn genom att jag, direkt när vi får reda på att det snart är orientering, börjar öva genom att gå ut och springa på fritiden och välja att springa när det finns möjlighet på idrottstiden i skolan. Den andra faktorn kan förhindras genom att jag och mina grupp tittar igenom kartan och alla dess symboler innan vi börjar springa, denna  gången tog vi till exempel fel på vad hur en gärdsgård såg ut på kartan.

Lagspelen var väldigt roliga eftersom jag alltid har tyckt om att spela tillsammans med folk. Vi har bland annat spelat basket, fotboll och handboll varav basket är roligast enligt mig. När vi spelade lagsporterna spelade vi dem på speciella sätt, exempelvis så spelade vi basket med en tennisboll och handboll med en rugbyboll. När vi spelar lagsporterna på speciella sätt blir det mycket svårare, och därför lika svårt för alla. Det jag menar då är att även de som håller på med exempelvis handboll, fotboll eller basket har väldigt svårt att göra mål och är inte ens hälften så bra som de brukar vara när de vanligtvis utövar sin sport.

Över huvud taget har arbetsområdet under de senaste veckorna varit bra.

onsdag 14 oktober 2015

Svenska bokcirkel - Ordletare

Arméstaben - Annat ord för armen 
RPG - Rocket-proppeled grenade, används för att spränga pansarvagnar

Bataljon - en stor grupp soldater redo för tjänstgöring. 


Svenska bokcirkel - Sammanfattare

När veckans avsnitt börjar är Robs grupp i Al-Falluja och har kommit bort från resten av grupperna. Robs grupp är fel eftersom deras ledare, Carter, har dött vilket innebär att ingen har befälet över gruppen. Till slut kommer gruppen fram till en stor rund port i trä som det hörs ljud ifrån. Efter en liten stund rusar en pojke ut med något blänkande i handen. Rob dödar pojken och inser att det blänkande bara var en röd MP3-spelare. 

När slaget har lugnat sig får Rob information om att han ska hem och sedan åka till West Point för att bli utbildad till en bättre militär. Rob är inte jätte nöjd med beslutet.

När Rob kommit hem är det fester i hans ära, men han tycker inte om dem och håller sig undan. Han träffar också sin barndomsvän Andy och bryter ihop när han ser en röd blänkande MP3-spelare på Andys bord, eftersom det påminner honom om pojken han dödade. 


Innan Rob ska åka iväg till West Point hittar han sina gamla modellflygplan, vilket påminner honom om barndomen. 

tisdag 13 oktober 2015

SO individuell uppgift om kolonier

Jag tycker att en koloni eller en del av ett land har rätt att kalla sig självständigt när följande punkter stämmer:

  • Egna myndigheter: Jag tycker att en del av ett land/koloni kan kalla sig självständigt när de har exempelvis fungerande regering, domstol, riksdag och polis. Jag tycker detta för att ett land måste kunna styra sina medborgare på ett rättvist sätt. Det måste även finnas andra fungerande saker, till exempel skola, sjukhus och vägar. Utan dessa skulle man inte kunna kalla sig självständigt eftersom man inte tar hand om medborgarna på ett rättvist sätt.
  • Folkomröstning: Innan en del av ett land eller en koloni kan kalla sig självständig måste man också ha haft en folkomröstning där man ser i fall medborgarna i delen av landet eller kolonin verkligen vill bryta sig loss. För i fall de inte vill det så är det ju inte rätt att man bryter sig loss. Också i fall det nästan är ungefär 50 procent som vill bryta sig loss borde man bestämma sig för inte bryta sig loss eftersom det finns en stor risk att några av dem som inte vill, lämnar det nya landet.

måndag 12 oktober 2015

Matematik Tänk Efter 2:1

T1. Om man gör en tallinje så ser man tydligt att -2 är närmare 0 än -5, och 0 är större än -2 och -5.

T2. a) (-5)-3=-8 eftersom du tar bort 3 från (-5). 5 - (-3) = 8 eftersom du tar bort (-3) från 5 och alltså lägger till tre. Svaret blir då 8.
b) Det första minustecknet innebär att man ska subtrahera föregående tal med följande tal. Det andra minustecknet innebär negativt, det vill säga att talet är under 0

T3. a) Man menar "ingenting händer".
b) x=-2
c) Eftersom man tidigare påstått att det inte existerade tal som var mindre än noll.

Rättigheter och Rättsskipning - Repetion och Reflektion

Resonera kring vilka fördelar en frivilligorganisation som arbetar för de mänskliga rättigheterna (t.ex. Röda Korset) kan ha jämfört med en ...