Djur i området
Växtern som finns i området är mest vanliga buskar och träd, exempelvis björk, ek och framförallt barrträd.
Växtätarna i området är för det mesta grävlingar, insekter och vildsvin. Även älgen är en växtätare i området.
Det finns ett par rovdjur i området som jag valt som ekosytem. Ett av dem är vargen, som trots att den är ovanlig, ibland ses till i området. Ett annat rovdjur är gladan. Den är en rovfågel som livnär sig på gnagare och i vissa fall andra småfåglar. Rovdjuren är som vanligt högst upp i näringskedjan och har i princip inga naturliga fiender.
Näringsväv
En näringsväv är en bild som visar hur olika näringskedjor går ihop och rör varandra på olika sätt. Exempelvis går tre stycken näringskedjor ihop när de når vargen.
På bilden under ser du ett exempel på en näringsväv i området. Topkonsumenten är i detta fallet vargen och producenten, det som producerar den första näringen är alltid en växt, alla näringskedjor och näringvävar måste börja med en växt. I detta fall börjar väven med både en blomma, ett grenskott och plankton.
Ett exempel på en näringsväv i området |
Näringspyramid
En näringspyramid är en bild som visar hur mycket energi det finns kvar efter förbränning till varje djurgrupp. Som du ser på bilden finns det mest näring hos växterna, det är så eftersom det är växterna som skapar näringen med hjälp av solen. På grund av detta kan man se at växterna mättar flera rovdjur.
Ett exempel på en näringspyramid |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar