Efter Versaillesfreden så hade Saarområdet varit ockuperat av Frankrike. Enligt bestämmelserna skulle invånarna bestämma vilket land de ville tillhöra via en omröstning. 90 procent av invånarna röstade för att åter ingå i Tyskland. År 1935 blev därför en stor vinst för Hitler då, Saarområdet numera var en del av Tyskland.
I Versaillesfreden bestämdes också att det tyska Rhenlandet skulle vara avmilitariserat, vilket innebar att det inte skulle finnas någon tysk militär inom området. Trots detta så beordrade Hitler tyska trupper att marschera in i Rhenlandet år 1936.
Hitler bröt mot Versaillesfreden på fler sätt än att bara beordra trupper att marschera in i Rhenlandet. Exempelvis hade Hitler börjat rusta upp den tyska militären i hemlighet, trots bestämmelserna. Efter ett tag återinförde Hitler den allmänna värnplikten, vilket var ett öppet tecken på att Hitler hade börjat bygga upp militären igen. Hitler gav även order om att börja rusta upp både flygvapnet och flottan igen. Ett år senare förklarade Hitler att Tyskland numera inte inte var bundet av Versaillesfreden. Med detta så klargjorde han att han inte längre skulle bry sig om vad som fanns i fredsbestämmelserna.
Hitler hade också ett antal andra önskningar som han ville uppfylla. Exempelvis så ville han ta över grannländerna Österrike, Tjeckoslovakien och Polen, då han ansåg att tyskarna behövde ett större "livsrum".
Många i Österrike ville att deras land skulle återförenas med Tyskland trots att segrarna i första världskriget helt förbjöd att någonting sådant skulle ske.
Tyskland började också ta över stora delar av Tjeckoslovakien, Speciellt gränslandet Sudetenland var viktigt för Hitler. I September 1938 möttes därför representanter från Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien i München för att diskutera ett eventuellt fredsavtal. Hitler lyckades övertyga de andra representanterna om att Tyskland var nöjda efter Sudetenlandet. Därför beslöt representanterna att man skulle ge landet till Tyskland som ett sätt att bevara freden, dessvärre höll Hitler inte sitt löfte och i Mars 1939 tog Tyskland över resten av Tjeckoslovakien.
En av Hitlers största fiender var Stalin. Eftersom kommunister och nazister länge bekämpat varandra föll det såklart på plats att Hitler och Stalin inte tyckte om varandra. På grund av detta så blev Molotov-Ribbentrop-pakten en stor överraskning. Pakten var nämligen en överenskommelse mellan de båda länderna att de inte skulle anfalla varandra. Dock så hade pakten en hemlig del som inga andra länder fick reda på. I pakten delade nämligen Sovjet och Tyskland upp Östeuropa och bestämde att de skulle dela på Polen.
Den förste September började Tyskland marschera in i Polen, och detta blev startskottet för vad som idag kallas andra världskriget.
Varför blev Stalingrad och el-Alamein vändpunkter i kriget?
De tyska trupperna hade lyckats komma långt, långt in i Sovjet, ända till staden Stalingrad. Vad tyskarna inte visste var att de sovjetiska styrkorna hade ett till Ess i rockärmen; den ryska vintern.
I november 1942 gick hela sovjets arme till motanfall vilket innebar att Tyskland riskerade att bli helt omringade. I efterhand vet man att en kvick reträtt hade räddat den tyska armén, men Hitler var envis och beordrade de tyska styrkorna att stanna kvar och slåss till siste man. Efter ett tag blev situationen mer och mer hopplös för de tyska soldaterna. De var omringade, utmattade, utsvultna och plågade av köld. Efter ett tag gick det så pass långt att tyskarna valde att kapitulera. En hel tysk arme var nu i ryskt fångenskap. Detta var ett av de större bakslagen för Hitler och Tyskland.
En annan viktig vändpunkt var slaget vid el-Alamein. De brittiska styrkorna hade pressats tillbaka ända till el-Alamein i Egypten och den tyske generalen Rommel hade bestämt sig för att ta Suezkanalen som låg i närheten, Dock kom tyskarna aldrig i närheten av kanalen då slaget vid el-Alamein slutade med seger för den brittiska armén. Detta ledde till att den brittiska armén snart hade befriat hela Nordafrika från tyskarna.
Varför är namnet Quisling känt över hela världen?
Vidkun Quisling var ledaren för det norska nazistpartiet Nasjonal Samling. Han hade länge haft kontakt med Hitler och tillsammans med tyskarna styrde han Norge under ockupationen under andra världskriget. Quislings regering innehöll bara nazister och tillsammans med ville han skapa ett nationalsocialistiskt Norge. Dock så bestämde sig det norska folket för att vända sig emot honom och på så sätt skapa motståndsrörelsen Hjemmefronten. Quisling svarade på detta med arresteringar och avrättningar. Drygt 1 300 norrmän dog i de tyska koncentrationslägrena och flera hundra blev avrättade som "motståndsmän".
När Norge befriades år 1945 så förklarades Quisling en landsförrädare och dömdes till döden. På grund av detta så har namnet Quisling blivit ett ord för förrädare, och har på så sätt blivit känt över hela världen.
Vad hände i Sydostasien under kriget? Vilka var huvudmotståndarna? Vilka konsekvenser fick president Trumans beslut att fälla atombomben?
Sydostasiens första inblandning i kriget var bombningarna i Pearl Harbor. Bombningarna inträffade den 7 december 1941 och blev Japans sätt att gå in i kriget, utan någon officiell krigsförklaring. Meningen med bombningarna var att förstöra den amerikanska flottans flygplan och fartyg i stilla havet, då deras största bas låg i just Pearl Harbor. Den 8 december 1941, alltså dagen efter Pearl Harbor, gick de japanska styrkorna till anfall mot flera mål i Sydostasien.
Redan under början av 1930-talet så hade Japan gått in i Kina och tagit över stora delar i norr och längst med kusten. Längst upp i norr hade Japanerna till och med upprättat en kinesisk lydstat som de kallade för Manchukuo eller Manchuriet. Det som fanns kvar av den kinesiska ledningen och dess försvar drog sig alltmer inåt i landet. I december 1937 intog dock japanerna den kinesiska huvudstaden Nanjing. Staden hade bara en väldigt liten styrka som försvar och var därför ett lätt mål för de japanska styrkorna. Hela staden plundrades hundratusentals civila kineser mördades.
Kriget i Sydostasien och stilla havet fortsatte under en lång tid och fortfarande kontrollerade Japan väldigt stora områden. Dock så lyckades de amerikanska styrkorna säkerställa övertaget i kriget till sjöss. USA hade helt enkelt försvagat den japanska flottan och det japanska flyget att de inte längre utgjorde något hot. Trots detta så försvarade japanerna sina övertagna landområde till sista blodsdroppe. Våren 1945 hade USA tagit sig så pass långt att en invasion av de japanska öarna faktiskt var en möjligheten. Problemet var att det där väntade en armé på över två miljoner på japaner. Ledarna i USA ansåg en invasion vara för onödig då det skulle bli en väldigt blodig och långdragen historia. Eftersom detta var ett faktum bestämde sig USA:s president för att man i stället skulle släppa sin nya bomb över Japan.
Under sommaren 1945 hade USA gjort sin första provsprängning av sin atombomb. Deras tester visade att atombomben var ett nytt fruktansvärt vapen som skulle kunna vara ett alternativ för att invadera Japanerna. Eftersom president Roosevelt dog i April 1945 så blev det i stället efterträdaren Harry S Truman som fick ta beslutet om i fall man skulle avfyra atombomberna eller inte. Trumans tankegång gick som så att i fall man valde atombomberna över invasionen skulle en många amerikanska soldaters liv sparas.
Den 6 Augusti 1945 släppte det amerikanska bombplanet Enola Gay världens första atombomb vid namn Little Boy över den japanska staden Hiroshima. Flygplanets besättning kunde se ett enormt svampformat moln stiga upp över staden. Resultaten av bomben var helt förödande. Runt en tredjedel av stadens 300 000 invånare dödades eller skadades allvarligt. Runt två tredjedelar av alla stadens byggnader förstördes också. Tre dagar senare släppte USA en liknande bomb vid namn Fat Man över staden Nagasaki.
Den 15 Augusti talade den japanska kejsaren i radio och förklarade att Japan och det japanska folket gav upp. Detta innebar att andra världskriget officiellt kunde förklaras avslutat.
Hur påverkades de europeiska kolonierna av kriget?
Europeiska länder hade kolonier i princip i hela Afrika. Tack vare kriget så blev många länder oense om vilka kolonier som skulle höra till vilka länder. Detta ledde i bland till att det blev stridigheter i kolonierna.
Under kriget så tvingades även kolonierna till att skicka soldater till sina moderländer. Exempelvis så tvingades Australien skicka soldater till flera länder i Europa.
När Tyskland hade förlorat blev flera av deras kolonier överlämnade till Stor-Britannien samt Frankrike eller så förklarade de sig självständiga. Då många kolonier lyckades bli självständiga efter andra världskriget så blev fler och fler kolonier sugna på självständighet. Det blev uppror i flera kolonier och fler och fler bröt sig loss efter andra världskriget.
”Kristallnatten” och ”den slutgiltiga lösningen” är två begrepp som hör ihop med Förintelsen. Förklara hur.
Natten mellan den 8 och 9 November 1938 gick nazistiska styrkor till attack mot judiska affärer. De slog sönder alla skyltfönster vilket ledde till att mängder av krossat glas spreds ut över gatorna. Tack vare detta så kallas händelsen kristallnatten. Nazisterna valde att också förstöra flera judiska synagogor, hem och skolor. Under natten så mördades även nästan hundra judar helt planlöst. Polisen gjorde heller inte någonting, tvärtom så uppmanade de nazisternas att göra. Efter händelsen så var nazisterna i Tyskland i princip helt rättslösa.
Den slutgiltiga lösningen innebar att judarna skulle helt förintas som folk. Med detta ville nazisterna använda speciella industriella medel för att helt och hållet förinta judarna. De blev hämtade från olika koncentrationsläger, ghetton och andra läger för att bli fraktade till de speciella förintelselägerna.
När judarna kommit fram till lägren så delades de in i två grupper, de som fortfarande kunde arbeta, och de som inte kunde det. De som kunde arbeta fick leva ett tag tid medan de utförde väldigt hemska arbetsuppgifter.
De som inte längre kunde arbeta eller helt enkelt var för svaga för att utföra jobbet, skickades i stället till speciella "duschrum". Det speciella var att duscharna inte släppte ut rent vatten, utan i stället den dödliga gasen Zyklon B. När alla hade dött så fördes liken till olika förbränningsugnar där de brändes för att "ta mindre plats".
Man har beräknat att mellan 5 och 6 miljoner judar dog under förintelsen. Mer än hälften av dem dog i de sex största koncentrationslägerna, Auschwitz-Birkenau, Treblinka, Sobibor, Belzec, Chelmno och Majdanek.
Det är viktigt att tänka på att det inte bara var judar som var offer under andra världskriget. Exempelvis homosexuella, fyskiskt och psykiskt handikappade och Jehovas vittnen ansågs mindervärda och hade därför ingen rätt att leva, enligt Nazityskland.
Resonera kring orsakerna till att inte fler i Europa protesterade mot hur judarna behandlades.
Judarna hade varit förföljda under en lång tid, redan under medeltiden och till och med innan det. Anledningen till detta var troligtvis för att judarna ansåg de kristnas heliga symbol, Jesus, som en förrädare. Jesus var ju från början jude, tills han började predika om den nya religionen kristendomen.
Som sagt så har antisemitismen, hatet mot judarna, funnits i över tusen år. När folket runtom i världen till slut fick höra nyheterna om de fruktansvärda förintelselägrerna som fanns runt om i världen, så tog man nyheterna med en nypa salt. Många fick känslan av att judarna "antagligen förtjänade det". Många valde också att helt enkelt inte tro på nyheterna och låtsas som ingenting.
En del fick även känslan som jag själv får när jag hör om aktuella händelser om IS och liknande. Jag får helt enkelt känslan av att allt det där negativa är så långt borta att jag knappt kan tro att det faktiskt är verklighet.
( ͡° ͜ʖ ͡°)