1. Befolkningstätheten i Ausralien är definitivt större vid kusterna. Detta är för att klimatet inne i landet är väldigt varm och torr. Man bor därför vid kusterna så att man har tillgång till vatten och nedkylning. Australiens inre är väldigt svårframkomligt och på de flesta ställena bor det mindre än en person per km2. Vegetationen i Australiens inre är torrt och väldigt varmt, alltså öken.
2. Tundra, barrskog, medelhavsvegetation, löv- och barrskog.
3. Tundraklimat, tempererat inlandsklimat, tempererat kustklimat, subtropiskt klimat, tundraklimat med evig snö, stäppklimat.
4. Efter att ha studerat kartan som visar befolkningstätheten i Europa kan jag konstatera att dem flesta bor nära vattnet. Detta är för att jorden ofta är bördigare vid vatten, för att man har tillgång till båtar och för att man har tillgång till vatten. Jag kan också se att temperatur och nederbörd har haft påverkan. Där det hyfsat normal temperatur, exempelvis i Tyskland och norra Frankrike.
5. Jag kan se tydliga samband mellan klimatet och vegetationen eftersom där det är ganska varmt och fuktigt, exempelvis regnskogen, blir det perfekt klimat för växter som då frodas. Om jag sedan sätter in befolkning i bilden kan jag se att det är mycket befolkat där det är medelmycket vegetation eftersom det blir svårframkomligt i exempelvis regnskog. Så befolkning ligger i ett mellanting av tät vegetation och tunn vegetation.
6. Europa har väldigt hög befolkning i centrala och södra delarna. Detta är för att det är ganska tempererat klimat där och ganska perfekt nederbörd för att odla. I Australien bor i princip alla vid kusten eftersom värmen och torrheten i mitten av landet gör det omöjligt att odla. En likhet mellan Australien och Europa då att man har sökt sig till platser där det finns bördig jord. En skillnad är att i Australien har man bara sökt sig till kusterna, medan i Europa har man valt andra platser också.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar