torsdag 12 februari 2015

NO ramputvärdering

Under de senaste veckorna har vi jobbat med ett teknik-projekt som handlade om att vi skulle skapa ett pappersflygplan, en skiss till en avskjutningsramp och en 3d-model av rampen.
Arbetsgången var att vi först skulle leta rätt på ett bra pappersflygplan och vika det. När man hittat tre plan som man var nöjd med så skulle man rita en skiss som tydligt visade hur man tänkte sig sin ramp och vilka material som krävdes för att bygga den.
Efter det var det dags att bygga ihop rampen och göra den så funktionsduglig som möjligt, men eftersom det inte fanns något krav på att rampen skulle skjuta iväg planet någon speciell längd med tanke på att det bara skulle vara en modell, så var det inte särskilt viktigt att rampen funkade bra.


Skiss till ramp: Våra ideér till rampen var antingen en typ av slangbella, en böjbar sak som sedan släpptes och sköt iväg planet eller att vi skulle använda någonting som blåser ut för att få planet att flyga iväg.
Vi valde, efter en stunds funderingar om vad som skulle vara troligast att fungera, slangbellan och gjorde en ritning på hur den skulle se ut. Vår första ide var att vi skulle göra en stor slangbella enbart av trä som skulle stå på någon typ av platå med hjul, så att man lätt skulle kunna flytta på rampen. Vår andra ide, som gruppen kom på medan jag var sjuk, var att göra en väldigt stor slangbella och att använda ett bord som yta för planet att stå på. Vi tänkte sedan att man skulle ställa två pinnar i trä med ett gummiband lutade mot borde. För att dessa pinnar skulle stå stabilt byggde vi på två små pinnar som stöd mot marken.
Vår skiss var enligt mig tydlig och den visade hur vår tanke med rampen var. Något att förbättra skulle vara att vi skulle skrivit ut vilka material vi använde. Vi hade också kunnat kommit på hur man kunde fästa gummibanden i pinnarna tidigare, eftersom detta senare blev ett problem för oss. Båda dessa förbättringstips hade underlättat hela arbetet med rampen eftersom både dessa var de enda problemen vi stötte på.

Rampen: Under bygget av rampen jobbade vår grupp bra tillsammans. Vi hade bra ideér och kunde tillsammans komma på smarta lösningar på problem som kom upp. Exempelvis hade vi lite svårt för att komma på hur gummibanden skulle sitta för at få dem så starkt fastsatta som möjligt. Vi ville från början borra hål i Pinnarna som stod på sidan av bordet. Tyvärr hade vi inte tillgång till någon borr och i vilket fall så hade hålet kunnat knäcka pinnen på grund av att den var smal och lite bräcklig. I stället valde vi att sätta en spik igenom varje pinne. Vi böjde sedan spiken så att det blev en typ av krok, på dessa fäste vi gummibanden.
Skissen till rampen
Vi visste redan från början att pinnarna inte skulle kunna stå av sig själva vid kanterna av bordet eftersom de var väldigt smala och inte hade en särklit stor stödyta och en väldigt hög tyngdpunkt. Vi hade då redan i förhand valt att sätta små pinnar som lutade utåt, detta gav då konstruktionen en större stödyta och en något lägre tyngdpunkt, vilket är nycklarna till bra balans. Detta är enligt mig ett bra exempel på hur vi löste problem som kom upp i arbetet.
Efter att vår ramp var klar så ville vi självklart testa den. Vi gjorde det och blev inte helt överraskade av resultatet. Planet flög ungefär 50 cm som längst och felet som gör att planet flyger längre är att det inte finns någonting som håller upp det. En typ av skida som planet hade kunnat åka framåt i hade underlättat. Ett exempel är en annan grupp som skapade en liknande konstruktion, men med en skida för planet. Dessa fick sitt plan att flyga mycket längre.
Jag tror anledningen till detta är för att man då ger planet en riktning som den ska gå i stället för att bara skjuta iväg den på måfå.
Rampen framifrån
Rampen från sidan
Hannes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Rättigheter och Rättsskipning - Repetion och Reflektion

Resonera kring vilka fördelar en frivilligorganisation som arbetar för de mänskliga rättigheterna (t.ex. Röda Korset) kan ha jämfört med en ...