söndag 28 maj 2017

Världsreligionerna - Agnosticism, Kristendom och Islam

Jag har aldrig varit religiös eller varit religiöst bunden till något, och har därför ingen erfarenhet av någon särskild religion. Jag kommer därför skriva ur det enda perspektiv jag har, som en agnostiker. Jag tillhör ingen religion, men kan inte heller bevisa att någon religion är fel eller att det faktiskt inte finns någon övermänsklig makt, och därmed är agnosticism det mest logiska valet för min del.

Att leva som agnostiker skulle kunna uppfattas som att man är mer fri än de som är bundna vid religion. Det finns för mig ingen högre makt som hela tiden ser och dömer varje sak jag gör, och de regler som jag måste följa är de regler som samhället sätter upp, det vill säga samma regler som alla måste följa, oavsett religion eller etnicitet. I kristendomen så sägs det att gud finns i allt och att gud därmed följer alla dina steg. Om du skulle göra någonting som räknas som fel enligt religionen så innebär det att du syndar, något som för dig närmare mot helvetet och längre ifrån himlen. För mig så finns det inte regler såsom inom exempelvis katolicism där det är förbjudet att till exempel använda preventivmedel och att dricka alkohol. I islam så finns det liknande regler där vissa saker räknas som haram, det vill säga förbjudet. Viss mat är också haram, exempelvis fläskkött och vissa typer av måt måste slaktas och tillverkas på rätt sätt för att en muslim ska kunna konsumera den. Inget av detta finns i min tro och jag är därmed mer fri att göra som jag vill när det gäller mina matvanor. En positiv sak för muslimerna är att halal-slaktat kött finns tillgängligt på fler och fler ställen i världen och att det därmed blir lättare för dem att äta den maten de behöver för att vara lojala mot sin tro.

Något som jag inte får uppleva som en person som står utanför religion är den gemenskap som många religiösa föreningar och samfund skapar. Exempelvis så finns den kristna konfirmationen som skapar starka band mellan ungdomar. Konfirmationen finns dock tillgänglig för folk som inte är kristna numera och även de som inte är aktivt troende accepteras så länge de har döpt sig.

Man fastar både inom Kristendomen och Islam. I kristendomen så fastar man alltid 40 dagar innan påsk som ett sätt att komma ihåg jesus lidande och inom Islam så fastar man i den nionde månaden i den islamska kalendern, som kallas för ramadan. Skillanden mellan fastan i kristendomen och den i Islam är att man i den kristna fastan själv väljer vad man avstår i från, så länge det faktiskt är något som har betydelse. I islam däremot så måste man avstå ifrån mat, dryck, rökning och sexuella relationer. I kristendomen så är det okej att pausa från fastan på söndagar, medan man i islam pausar från fastan mellan när solen gått ner, fram tills att den gått upp.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Rättigheter och Rättsskipning - Repetion och Reflektion

Resonera kring vilka fördelar en frivilligorganisation som arbetar för de mänskliga rättigheterna (t.ex. Röda Korset) kan ha jämfört med en ...