Nagellack - propylacetat, luktar aceton (ättiksyra + propanol)
Syfte
Att lära sig om estrar, smakämnen och luktämnen samt lära sig mer om hur man laborerar.
Uppgift
Uppgiften var att skapa estrar med hjälp av materialet vi fick.
Utförande
1. Fyll en bägare till hälften med vatten och upphetta till nära kokpunkten.
2. Häll cirka 1 cm propanol och 1 cm ättiksyra i ett provrör.
3. Häll cirka 1 cm etanol och 1 cm ättiksyra i ett provrör.
4. Be din lärare att droppa ner ett par droppar koncentrerad saltsyra.
5. Sätt ner provrören i det nästan kokande vattnet och låt de vara i 5 minuter.
6. Häll upp substansen i provrören och ett tunt lager vatten i en bred skål.
7. Lukta försiktigt och känn vad det luktar som.
Hypotes
Min hypotes är att det kommer bli smakämnen av blandningarna. Exempelvis banan-smakämnen eller körsbärs-smakämnen.
Resultat
Av etanol, ättiksyra och koncentrerad saltsyra fick vi etylacetat. Av propanol, ättiksyra och koncentrerad svavelsyra fick vi propylacetat. Propylacetat luktar starkt av aceton.
Slutsats
I de båda provrören reagerade ämnena med varandra tack vare värmen. Den koncentrerade svavelsyran som lades till fungerade som en katalysator. Katalysatorn snabbar på processen för att skapa ämnena utan att förbruka sig själv. Med andra ord gör svavelsyran så att ämnena reagerar snabbare utan bli av med svavelsyran själv.
Felkällor
-I stället för pentanol fick vi propanol att arbeta med.
-För mycket av alkoholerna eller ättikssyran kan ha droppats i provrören. För att förbättra detta ska man se till att man droppar exakt lika många droppar av varje ämne för att inte ge obalans åt processen.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Syfte
Att lära sig om estrar, smakämnen och luktämnen samt lära sig mer om hur man laborerar.
Uppgift
Uppgiften var att skapa estrar med hjälp av materialet vi fick.
Utförande
1. Fyll en bägare till hälften med vatten och upphetta till nära kokpunkten.
2. Häll cirka 1 cm propanol och 1 cm ättiksyra i ett provrör.
3. Häll cirka 1 cm etanol och 1 cm ättiksyra i ett provrör.
4. Be din lärare att droppa ner ett par droppar koncentrerad saltsyra.
5. Sätt ner provrören i det nästan kokande vattnet och låt de vara i 5 minuter.
6. Häll upp substansen i provrören och ett tunt lager vatten i en bred skål.
7. Lukta försiktigt och känn vad det luktar som.
Hypotes
Min hypotes är att det kommer bli smakämnen av blandningarna. Exempelvis banan-smakämnen eller körsbärs-smakämnen.
Resultat
Av etanol, ättiksyra och koncentrerad saltsyra fick vi etylacetat. Av propanol, ättiksyra och koncentrerad svavelsyra fick vi propylacetat. Propylacetat luktar starkt av aceton.
Slutsats
I de båda provrören reagerade ämnena med varandra tack vare värmen. Den koncentrerade svavelsyran som lades till fungerade som en katalysator. Katalysatorn snabbar på processen för att skapa ämnena utan att förbruka sig själv. Med andra ord gör svavelsyran så att ämnena reagerar snabbare utan bli av med svavelsyran själv.
Felkällor
-I stället för pentanol fick vi propanol att arbeta med.
-För mycket av alkoholerna eller ättikssyran kan ha droppats i provrören. För att förbättra detta ska man se till att man droppar exakt lika många droppar av varje ämne för att inte ge obalans åt processen.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar